Mutfakta sıklıkla kullanılan eşyalardan ve mutfağın olmazsa olmazlarından biri de fırındır. Pişirilen kekler, poğaçalar, yemekler piştiği için fırında sıklıkla kirlenir. Özellikle de fırın içine dökülüp, kuruyan ve yanan yemek artıkları fırının temizliğini oldukça zorlaştırır.
Kirlerin zor olması nedeniyle fırının temizliği aksatılır. Fırın temizliğinde kimyasal ürünler kullanılır, kimyasal ürün tercih etmek istenmiyorsa doğal yolu ve daha pratik yolu vardır.
Fırını temizlemek: Temizliğe ilk olarak fırının içi boşaltılarak başlanır. Fırın tepsileri ve ızgara çıkartılır. Süngere cif krem sıkılır, ızgara güzelce ovularak yıkanır. Ardından fırının içine geçilir, sprey cif krem fırın her yerine, yanlara, tabana sıkılır ve biraz yumuşaması beklenir. Yumuşayan kirlen sünger yardımıyla ovularak silinir. Islak bir bezle fırının içi durulanır.
Fırın doğal yolla temizlenecek ise karbonat ve sirkeden bir karışım hazırlanır. Küçük bir pasta fırçasıyla elde edilen karışım fırının iç kısmına yan taraflara, alt kısımlara iyice yedirilir. Karışım sürüldükten sonra fırının kapağı kapatılarak 9-10 saat beklenir. Daha sonra bir sünger yardımıyla fırının içindeki karbonat ve kirler temizlenir. Ardından ıslak bezle fırının içinin her tarafı güzelce temizlenir.
Fırının camını temizlemek: Fırın camında meydana gelen yanıklar ve kuruyan kalıntıları temizlemek karbonat oldukça kolaydır. Bir miktar karbonat bir kâseye konur, su ile karıştırılarak bir macun elde edilir. Oluşan macun camda ki kirlere kalın şekilde sürülüp, bekletilir. Kiler yumuşadıktan sonra ıslak bir bezle fırın camı silinir. Fırın camında ki kir fazlaysa karbonat daha uzun süre bekletilir.
Mikrodalga Fırın Temizliği
Mikrodalga fırın temizliği de elektrikli fırınların temizliğine benzemektedir. Limon ortadan ikiye bölünerek suyu sıkılır. Bir kâsenin içine yarısına kadar gelecek şekilde su koyularak kâse fırının için konulur. Sıkılmış olan limon suyu su dolu kâsenin içine dökülür, kalan limon kabukları da fırının içine konulur.
Mikrodalga fırının içine koyulan su kaynayana kadar fırın çalıştırılır, su kaynadıktan sonra fırın kapatılarak 5 dakika beklenir. Kaynatılan su buharlaşarak fırının her yerine temas edip kirleri yumuşatır, sonra süngerle kirler kolaylıkla temizlenir.