Birçok hastanın ve hasta yakınının bulunduğu ortamlar olmalarından dolayı hastaneler en titiz olunması gereken alanların başında gelmektedir. Bu alanlar gerek hastalıkların yayılmaması açısından gerekse hastanelerin birçok insanı barındırması açısından her daim temiz tutulmalıdır. Bu sebeple hastane temizliği üst düzey şirketler ve özel temizlik birimlerince temizlenmekte ve bu alanlar doktorlar ve hemşirelerin denetiminden geçmektedir.
Profesyonel Hastane Temizliği Veren Firmalar Hangileridir?
Ankara’ da tek profesyonel hastane temizliğini sunan şirket olarak 7/24 temizlik hizmeti sağlamaktayız.
Ameliyathane, yoğun bakım ve bu alanların içinde bulunan lavabo, tuvalet gibi alanların temizliğinde çok titiz olunmalıdır. Bunun yanı sıra fazla sayıda insanın girip çıktığı kafeterya, bekleme salonları gibi alanlarında temizliği detaylı yapılmalıdır.
Hastanelerde kullanılan temizlik malzemeleri de bir o kadar önemlidir. Alerjen etki gösterebilecek, hastalardan herhangi birine zarar verebilecek türde temizleyiciler kullanılması oldukça tehlikelidir.
Hastane alanları risk durumlarına göre üçe ayrılır (riskli, orta riskli, düşük riskli) ve temizlik rutini bu şekilde oluşturulur.
Ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, hemodiyaliz, izolasyon odaları, enfeksiyon kontrol komitesi tarafından belirlenen özel alanlar (otopsi salonu gibi) yüksek riskli olarak geçer. Bu alanlarda hem temizlik hem dezenfeksiyon işlemi birlikte yapılır.
Laboratuvarlar, genel klinik servisleri, hasta odaları, mutfaklar, poliklinikler, pansuman odaları orta riskli olarak geçer. Bu alanlarda temizlik sürekli yapılsa da dezenfeksiyon gerektiğinde (kan, sıvı, idrar gibi maddeler ile kirlenmesi durumunda vs.) yapılır.
Yine hemşire, doktor odaları, ofisler, kafeterya, depo, koridor, bekleme salonu gibi alanlar düşük riskli olarak geçer. Bu alanların da temizliği sıkça, dezenfeksiyonu gerektiğince yapılır.
Temizlikler, temizden kirliye doğru ve haraketlilik başlamadan önce yapılır. Normal temizlik yapılırken, deterjanın yazılı talimatı göz önünde bulundurulur. Çamaşır suyu içinde farklı bölümlerde farklı oranlar kullanılır. Örneğin normal alanlarda 1/100 oranı varken, riskli veya kirli ortamlarda 1/10 oranı vardır.