Asit lekesi nasıl çıkar? Günlük hayatımızda bu soruyu çok sorarız ama ne yazık ki net cevaplar bulamayız. Öncelikle asit kullanım alanlarından bahsedelim. Günlük hayatımızda, iş yerleri ve sanayi alanlarında sıklıkla kullanmak zorunda olduğumuz kimyasal asit maddeleri vardır.
Bu maddeler kimi zaman bilinçli kullanılmadığı taktirde cildimize, kimi zaman eşya ve yüzeylere ciddi zararlar verdiğini görmekteyiz. Fakat bazı temizlik durumlarında da asit olmadan maalesef başarıya giden yolu bulamıyor olabiliriz. Bu yazımızda sizlere asit temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlatacağız. Fakat isterseniz önce asit nedir ve nerelerde kullanılır? Bunun cevabını verelim.
Asit Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Asitler genelde inorganik ve organik türleri ile 2 farklı ana başlıkta birleşir. Bu asit türleri çoğu zaman endüstri sanayisi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. İnsanlar üzerinde, hayvanlar üzerinde ve bitkilerde de görülen asidik türleri vardır. Bunlar tamamen zararsız asit türleridir.
Asitler, suyla hidrojen iyonları üretmesini sağlayan bileşiklerden oluşur. Asitlerin su ve hidrojen ile ürettikleri bileşenleri, çözeltiyi daha yumuşak bir hale getirene kadar, etkileşim halinde kalmasını sağlar. Kimi zaman asit her yerde işimizi kolaylıkla hallediyor olsa da, bazı yerlerde kullanılan eşya ve malzemelere de ciddi zararlar verdiği ortada. Peki asitlerin temizlik konusu üstündeki etkileri nelerdir? Ve asit lekesi çıkarma konusunda izleyeceğimiz yol nasıl olmalıdır?
Asit Lekesi Nasıl Çıkar?
Asit kullanırken en önemli unsurlardan bir tanesi, ne için ve hangi yüzeylerde kullanıp kullanmayacağımızı bilmemiz gerekir. Sonuçta temizlik yapmak için, daha berbat bir hal almasına neden olmayalım. En önemlisi, kesin sonuç beklerken hayal kırıklığına uğramak gibi bir durum da söz konusu olabilir.
Eğer kumaş, bez ve elbise gibi eşyalara asit lekesi temas ettiyse, hemen müdahale etmek zorundasınız. Çünkü kumaş ve kumaş türlerinde asit, hemen müdahale edilmediği zamanlarda, kalıcı hasarlara sebebiyet verebiliyor. Peki asit lekesi temas etti ve asit lekesi nasıl çıkar? Ankara temizlik Bu konuda izleyeceğimiz en etkili ve kısa çözümü olan yol hangisidir?
Temas eden kumaş ve kumaş türleri, asit lekesi değdiği anda hemen bol tazyikli su ile yıkanmalıdır. Sudan aldıktan sonra herhangi bir havlu veya havlu kağıdı üzerine serin. Asitli bölgeye doğrudan kolonya veya amonyak dökün. Döktükten sonra kumaşı ters yüz edip, arka tarafına da doğrudan temas ettirin. Daha sonra yaptığınız ilk işlem, yani tazyikli su dökmek, bu işlemi sonunda da tekrarlayın ve iyice durulayıp bekletin. Eğer sıradan ve kalitesiz bir kumaş ise, bazen etkili sonuçlar vermeyebilir. Fakat kaliteli kumaş ve kumaş türleri ise, yaklaşık 5 – 10 dakika bekledikten sonra asit lekesi çıkacaktır.
Halıya Dökülen Asit Lekesi Nasıl Temizlenir?
Asitlerin kumaş üstüne döküldüğü zaman yapılacak işlemden bahsettik. Tabi ki kumaş, bir halı kadar önemli değildir. Gelin hep birlikte, evlerimizde olmazsa olmaz dediğimiz halı üzerine dökülen asit lekesi nasıl çıkar? Bu konu hakkında konuşalım.
İlk önce halının asit temas etmiş yüzeyine herhangi bir kağıt veya havlu kağıt koyup, üzerine ağır bir eşya konularak kağıdın asidi emmesini sağlayın. Yeteri kadar asidin kağıda emildiğini gözlemleyin, ve daha sonra sıcak su ve soda karışımı uygulayıp asitli bölgeyi silin. Bunu herhangi bir fırça, veya sünger yardımı ile yapabilirsiniz. Silme işlemini yaptıysanız, en son olarak tekrar sadece sıcak su hazırlayıp, aynı işlemi farklı bir sünger veya yumuşak fırça ile tekrar edin.