Arkanıza yaslanıp huzur dolu bir nefes almak istediğiniz evinizde küf problemi varsa tadınız kaçabilir. Estetik çirkinlik bir yana, temizlemesi de zahmetli olan küf sağlık için de zararlıdır. Sürekli küf tutan bir evde bebek ve çocuk yetiştirmek, riskli bir durumdur. Hal böyle olunca, evinizde küf sorunu baş gösterdiğinde çözüm yolları ararsınız. Bu yazımızda evdeki küf problemini yakından inceledik. Evde küf neden oluşur ve nasıl mücadele edilir? Küf engellenebilir mi? Küf ile ilgili merak ettiklerinizin cevapları yazımızda.
Küf Sorunu Nasıl Ortaya Çıkar?
Küf oluşumu için ana gereklilik nemdir. Nemli duvar ve tavanda zaman içerisinde küf oluşumu da kaçınılmaz olur. Bulunduğunuz yörenin iklimi, temizlik ya da boyadan sonra duvar ve tavanın çok nemli bırakılması küf oluşumunda etkilidir. Ayrıca ani sıcaklık değişimleri de nem ile birlikte küfün oluşmasına sebep olur. Bina içindeki tesisat problemleri, bina dışında yalıtım eksikliği nedeni ile su çeken kısımlar da küfü başınıza bela edebilir. Havalandırılmayan eveler için küf kaçınılmaz sondur. Bu nedenle küf sorunu olsun ya da olmasın evinizi mutlaka havalandırmalısınız.
Küften Kurtulmak Mümkün mü?
Küften yüzeysel olarak kurtulmak için birkaç yönteme başvurabilirsiniz.
- Küflü alan kuru bir bez ile temizlenir. Küf tehlikeli olabilen bir mantar olduğundan, bu ve devamındaki işlemler esnasında mutlaka eldiven ve maske takılmalıdır.
- Temizlenen yüzey zımparalanır.
- Zımparalamanın ardından küf oluşan yüzey, çamaşır suyu ya da alkol ile detaylı bir şekilde temizlenir.
- Temizliği biten yüzey kurutulur ve boyanır.
Bu şekilde yüzeysel olarak küften bir müddet kurtulmanız mümkün; ama kalıcı bir çözüm için mutlaka yalıtım yapılmalıdır.
Küf Oluşumu Nasıl Engellenir?
Küf oluşumunu engellemek için mutlaka evin havalandırılması gerekir. Havalandırılmayan ev içerisinde küf oluşumu kaçınılmazdır. Evinizi günlük olarak mutlaka en az 2 defa, 15 dakikalığına havalandırmaya özen gösterin. Özellikle nemin daha yüksek olduğu banyo, tuvalet, mutfak, mümkünse daha sık bir şekilde havalandırılmalıdır. Ev ortamında nem dengesi sağlanmalıdır. Bu konuda nem alma özelliği bulunan klimalardan faydalanılabilir. Çatı ve duvarlarda sızıntıya müsait alanlar varsa bu kısımlara müdahale edilmelidir. Çatlaklar doldurulmalı, gerekli kısımlar yalıtılmalıdır.