Yemek yapımında fazlasıyla yardımı olan kesme tahtası, farklı farklı malzemelerden yapılmaktadır. Plastik, ahşap ya da cam gibi çeşitleri olsa da en çok yaygın kullanımı olan ahşap kesme tahtalarıdır. Ahşap veya plastik malzemelerden üretilmiş kesme tahtaları bıçakların kullanıldıkça körleşmesini hem azaltmakta hem de engellemektedir. Ancak bu faydalı özelliğin yanında kesme tahtasının yüzeyinde oluşan çizikler, bakterilerin kolaylıkla bulunabilecekleri bir yer haline gelmektedir.
Bakteri oluşumunu engellemek içinse düzenli olarak mümkünse her kullandıktan sonra kesme tahtaları temizlenmelidir. Kimyasal içerikli malzemeler sık kullanıldığında kesme tahtalarının ahşap yüzeyine zarar vermektedir. Bu durumu engellemek için doğal ürünlerden kullanmak fazlasıyla yararlı olacaktır. Farklı bulaşmaları engellemek içinse sebzeler için ayrı, et ürünleri için ayrı kesme tahtası kullanılmalıdır.
Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?
Sıklıkla kullandığımız kesme tahtalarının dezenfekte edilmesi ve kullanım süresinin fazla olması için bir sürü yol bulunmaktadır. Kesme tahtası için en fazla kullanılan yöntemlerden bazıları ise şunlar;
Limonla ve sirkeyle temizlik: Limon, yapısındaki asit sayesinde bakteri oluşumunu ve kötü kokuları engellemektedir. Özellikle soğan, sarımsak gibi sebzelerin kokularının kesme tahtasına sinmemesi için yarım limonla yüzeyini ovabilirsiniz. Sirkenin yapısında bulunan asit aynı şekilde kesme tahtasının yüzeyini dezenfekte etmektedir. Sirkeli suyla ovuşturduğunuz kesme tahtasını az bir süre beklettikten sonra kurumaya bırakabilirsiniz, kuruduktan sonra ise rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kabartma tozu ve tuzla temizlik: Tuzu kesme tahtanızı daha parlak hale getirmek için kullanabileceğiniz gibi, kabartma tozu ekleyip su karıştırarak iyi bir temizleyici el edersiniz. Fakat işlem sonrası kesme tahtanızı bol suyla yıkamayı unutmayınız.
Zımparalama ile temizlik: Kesme tahtanızın yüzeyinde fazla çizikler oluştuysa tahtanın yüzeyini uygun bir zımpara ile zımparalayabilirsiniz. Bu zımparalama işlemi ile bakteri birikmesini engelleyebilirsiniz.
Çeşitli temizlemelerle kullanım süreleri uzatılmaya çalışılsa da kesme tahtalarının belli bir ömrü bulunmaktadır. Yüzeyinde çatlaklar ve derin oyuklar açılan kesme tahtalarını kullanmaya devam etmek sağlık açısından risk taşımaktadır. Bu nedenle kullanım sıklığını göz önünde bulundurup kesme tahtalarını yenisiyle değiştirmek hem kullanım hem de sağlık açısından en iyi yol olmaktadır.