Mevsim geçişlerinde evlerde boya badana işleri başlar. Yazın gelmesiyle bütün kış sigara islerine, kirlere maruz kalan duvarları temizleme zamanı gelmiş demektir. Kış boyunca kirlenen, kararan duvarlar kötü gözükmektedir. Bunun için badana yapmak gerekir.
Boya, badana yapıldıktan sonra kirlenen, havasız kalan odalar zaman kaybedilmeden temizliğinin yapılması gerekir. Odaya sinen boya kokusu zara verebildiğinden dolayı oda mutlaka havalandırıldıktan sonra yerleştirilmelidir.
Badana Öncesinde Yapılması Gerekenler;
İlk olarak halılar rulo şekline getirilip badana yapılacak odadan çıkarılır. Tül ve perdeler boya lekesi olmaması için camdan çıkarılır.
Koltuklar odanın ortasına çekilerek üzerine naylon ya da çarşaf serilerek koltuklara boya gelmemesi için önlem alınır.
Duvar da asılı olan eşyalar duvardan alınır, varsa çiviler de çıkarılarak çivi delikleri badana sırasında kapatılır. Oda badana yapılacak şekilde hazırlandıktan sonra badanaya başlanır.
Badana Sonrasında Yapılması Gerekenler;
Boya sonrasın fırça ve rulo güzelce temizlenmeli ki daha sonraki boya işleminde aynı fırça kullanıla bilinsin. Su bazlı boyayı fırça yıkayarak çıkarılabilir. Yağlı boyalı fırça ise tinerle temizlenmelidir. Su bazlı boyayı fırçadan çıkarırken suya deterjan ekleyerek temizlenebilir.
Tiner kullanılacağı zaman mutlaka eldiven giyilmelidir. Eldiven kullanılmadığı zaman cilt zarar görebilir. Kullanıldıktan sonra artan tiner metal bir kutuya konularak saklanabilir. Eğer boya yapılırken ayakkabı boya olduysa bir bez tiner dökerek ayakkabı temizlenebilir.
Boya lekesini çıkarmak: Parkelere damlayan boya lekeleri tiner yardımıyla çıkmaktadır. Ama tinerin ağır bir kokusu bulunduğu için boya sonrası ve tinerle yapılan temizlik sonrası oda mutlaka havalandırılmalıdır.
Boya kokusunu yok etmek: Boya kokusunu engellemek için iki tane büyük boy soğan soyularak, ortadan ikiye bölünür. Bir kovaya su doldurulur içine soğanlar koyulur, odanı ortasında kova belli bir süre bekletilir, boya kokusu böylelikle çıkacaktır.
Boya fırçasını temizlemek: Boya fırçası ve rulosu boya yapıldıktan sonra sertleşecek ve kullanılmaz hale gelecektir. Fırçanın sertleşmesini düzeltmek i.in bir kabın içine su ve biraz sirke koyup, sertleşen fırça ve rulo içinde bir süre bekletilir. Bekletildikten sonra fırça ve rulo yumuşadığı görülecektir