Özellikle kış aylarında her ailenin büyük sorunu petek temizliği nasıl yapılır sorusu olmuştur. Evleri ısıtması için kullanmak zorunda olduğumuz kombi petekler, uzun yıllar kullanıldığı ve düzenli olarak temizliği yapılmadığı zaman, içerisinde çürüme, küf ve kalıcı pas lekelerine sebebiyet verir.
Düzenli olarak her 6 ayda bir yapılan petek temizliği, sizlerin uzun yıllar gönül rahatlığı ile kullanacağınız anlamına gelmektedir. Bazı temizlik firmaları tarafından sizlere verilen bilgiler arasında, petek yıkamanın petek ömrünü kısaltıyor bilgisi veriliyor. Bu tamamen yanlış veya eksik bir bilgidir.
Çünkü tam detaylı petek temizliği demek, öncelikle paslar ve lekelerden arındırıp, içerisinde devir daim yapacak suyun tamamen pis sudan arındırılması demektir. Peki tam anlamıyla evlerde yapılan petek temizliği nasıl olmalıdır ve kombi petek temizliği nasıl yapılır ? Sorusuna cevap verelim.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır? Detaylı Petek Temizleme
Evleriniz ve iş yerlerinde kolaylıkla yapılacak olan petek temizliği için öncelikle gerekli malzemelerin tamamlanması gerekmektedir. Aşağıda listelediğimiz malzemeler, unutmayınız ki yüzeysel olarak temizlik yapmak için gerekli malzemelerdir. Nedir bu gerekli malzemeler onları listeleyelim.
- Temizlemek için mikro fiber bez
- Kalorifer peteği fırçası
- Peteklerin temizlik sırasında altında kalan pislikler için, herhangi bir örtü, veya bez parçası
- Yeteri kadar temizlik deterjanı
İlk önce petek temizliği için bilmemiz gereken en önemli konu, genel temizlik yapmak olacaktır. Bazen bu durum çok zahmetli gibi görünüyor olsa da, bir kez yapıldığı takdirde hiçte zor olmadığını göreceksiniz. Bunu yapmak istemiyorsanız eğer, herhangi bir petek temizliği firması ile görüşüp yaptırabilirsiniz. Eğer kendiniz yapacaksanız, aşağıdaki talimatlara sırasıyla uymaya özen gösterin.
Petek Temizliğini Mutlaka Banyoda Yapın!
Petek temizliğine başlamadan önce, mutlaka kombiyi kapattığınızdan emin olunuz. Tesisatın içerisindeki suyu tamamen boşaltmalısınız. Bu işi kolaylıkla banyo giderlerinden yapabilirsiniz. Eğer tahliye borusu mevcut değilse, radyatörlerde bulunan purjör vanasından kalorifer peteklerinde bulunan suyun tahliye edilmesini sağlayabilirsiniz.
Sistem içerisindeki suyun tamamen boşaldığından emin olun. Kombi peteklerinin rekorlarını açıp, boru ile olan bağlantısının ayarını yapın. Radyatörleri duvardan sökerek, yıkama işlemi yapacağınız yere taşıyın. Bunun için banyoyu kullanabilirsiniz.
- Bir hortum yardımıyla kalorifer peteklerinin içine bolca tazyikli suyla basınç uygulayın.
- Temiz su gelene kadar basınçlı su vermeye devam edin.
- Temiz su akınca temizlik işlemi bitmiş demektir. Peteği yerine monte edebilirsiniz.
Evinizde veya iş yerinde ne kadar radyatör varsa, bu işlemi hepsi için yukarıda listelediğimiz şekilde yapmalısınız. Yoksa ısı ayarı bir petekte yüksek derecede iken, diğerinde düşük seviyede ısı alabilirsiniz. Tamamen işlem bittikten sonra kombinin alt kısmında bulunan su takviye vanasını açıp kombiye su vermeyi asla unutmayın. Tüm petekleri tek tek dolaşıp, havasını almayı ihmal etmeyin.
Artık kombinizi gönül rahatlığıyla açıp çalıştırabilirsiniz.