Ocakta her gün yemek yapılmasından dolayı mutfakta en sık kirlenen yerlerden biride ocaktır. Gün içinde ocak kullanılırken taşan sütler, dökülen çaylar, tencereden taşan yemek kalıntıları, sıçrayan yağlar gibi birçok zor lekeler ocağı kirletmektedir.
Kirli bir ocakta kimse yemek yapmak istemez, bu nedenle ocak temizliği aksatılmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Gün içinde tamamen temizlenmeyen ocaklar zamanla dökülüp ocakta kalan yemekler kalıplaşarak ocağınız temizliği zorlaştırmaktadır.
Sağlığınız için, hijyen açısından da ocağı kirli kullanmamak gerekir. Gün içinde kirlenen ocakta ki çeşitli lekeler korkutucu gözükse de birkaç pratik yöntemle ocak lekelerinde kurtulmak kolaylaşır.
Ocak temizliğinde kullanılmak için üretilen deterjanlar vardır. Fakat kimyasal deterjanlar tercih edilmezse, ocağı temizlemek için doğal yöntemlerde bulunmaktadır.
Ocak Nasıl Temizlenir?
İlk olarak ocağın yüzeyinde bulunan kirleri, yemek artıkları temizlenir. Sonra ocağın her parçası ocak demiri, ocak gözleri yerlerinden çıkartılarak sıcak su dolu kovanın içine konulur. Biraz da yağ sökücü sıkılarak kenar da bekler. Fakat bu kimyasal ürünleri kullanırken eldiven giymeye dikkat edin, eldiven giyilmediği zaman kimyasallar cilde zarar verebilir.
Krem temizleyici ocak yüzeyini her köşesine sıkılı, sonra süngerin sert kısmıyla lekeler ovalanarak çıkartılır. Çıkmayan yağ lekeleri için, yağ sökücü sprey kullanılır. Yağlı olan bölgeye yağ sökücü sıkılarak 5 dakika beklenir, ardından süngerle ovulur.
En son ıslak bir bezle ocağın her yeri silinerek durulanır. Kovanın içinde yumuşayan, ocağın parçaları süngerle ovulur, çıkmayan lekelere yağ sökücü sıkılarak tekrar ovulur. Ardından ocağın parçaları iyice durulanır. Temizlenen ocağın parçaları yerlerine takılarak temizlik son bulur.
Ocak Temizliğinde Kullanılan Doğal Yöntemler Nelerdir?
Ocak temizliğinde kimyasal deterjanları yerine doğal yollarda kullanılabilir. Karbonat bilindiği gibi birçok şeyde kullanılır, ocak temizliği içinde kurtarıcıdır. Bir miktar karbonat ocaktaki lekelerin üzerine dökülür, dökülen karbonatın üzerine de biraz limon sıkılır. Limonun sıkılmasıyla birlikte karbonat köpürecektir.
Ocaktaki kirleri yumuşaması için beklemeye bırakın, yumuşadıktan sonra süngerin yumuşak tarafıyla hiç ovalamaya gerek kalmadan kolaylıkla lekeler silinir. Karbonat ve limon kirlerin kabararak çıkmasını sağlar.