Bulaşık makinesi günlük yaşantıda bayanların işini kolaylaştırmaktadır. Bulaşık makinesi bulaşıkları temizlediği için makinenin temiz olduğu düşünülür. Fakat makinede kalan yemek artıkları, deterjan kalıntıları, kireç zamanla makineye yerleşir.
Yerleşen kalıntılar zamanla makinenizin bulaşıkları iyi yıkamamasına ve makineden gelen kötü kokulara sebep olur. Bu nedenle makinenizi içi boş bir şekilde düzenli olarak ayda bir defa temizlemekte fayda vardır. Makineyi düzenli temizlemek makinenin ömrünü uzatarak kötü kokuları engellemektedir.
Bulaşık Makinesinin Temizliği Nasıl Yapılır?
Bulaşık makinesinin içini temizlemek: İlk olarak makinenin fişi çekilir, musluk kapatılır. Varsa Makinenin içinde ki bulaşıklar dolaplara yerleştirilir. Sonra makinenin rafları çıkartılıp bulaşık deterjanıyla yıkanır. Makinenin pervanelerinde ki delikler kontrol edilir. Eğer delikler tıkalıysa bir iğne yardımıyla delikler açılır. Minenin içinde ki filtre ve süzgeç çıkartılıp içinde varsa yemek kalıntıları temizlenir. Süzgeç ve filtre temizlendikten sonra yerine takılır, sonra raflar da yerine yerleştirilir. Bulaşık makinesini temizlemek için üretilen makine temizleyicisini kapağı yere bakacak şekilde kaşıklığın içine yerleştirilerek makine içi boş şekilde çalıştırılır.
Bulaşık makinesinin dış yüzeyini temizlemek: Bulaşık makinesinin dış yüzeyini temizlemek için bir kovaya su koyulur. İçine cif krem sıkılır ve süngerle makinenin dış yüzeyi dairesel hareketlerle silinir. Sonra nemli bezle durulanır, arkasında kuru bir bezle kurulanır.
Doğal yolla bulaşık makinesi temizliği: Bulaşık makinesi temizliğinde kullanılan ikinci yöntem ise doğal yolla temizlemektir. Beyaz sirke ve karbonat makine temizliğinde üretilen temizleyiciler kadar etkilidir. Bir kâseye makinenin içinde ki raflara güzelce yerleştirilir, kâsenin içine beyaz sirke dökülerek makine en sıcak derecede çalıştırılır. Beyaz sirke makinede kalıplaşmış kirlerin temizlenmesini, varsa küfün temizlenmesini sağlayacaktır. Yıkama işlemi bittikten sonra makinenin içindeki kâse çıkarılır.
Son olarak makinenin içinde ki raflar çekilir, makinenin tabanına bir avuç karbonat atılarak alt raf tekrardan yerine yerleştirilir. Makine tekrar yüksek derece ve kısa programda çalıştırılır. Makinenin yıkaması bittikten sonra bulaşık makine temizliği sonlanmıştır. Beyaz sirkenin makine içindeki kirleri tamamen temizleyemediği takdirde karbonat devreye girecektir. Karbonat makinenin temizliğini ve oluşan kokuları kesin şekilde çıkartmaya yardımcı olacaktır.