Yanmış olan ütü tabanı, fazlasıyla uğraşı olan ütüyü daha da zor hale getirmektedir. Fakat bazı pratik yöntemlerle, yanan ütü tabanını kolay ve etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ütü yapmak çoğu kişi tarafından, ‘zevkle yapılan ev işleri’ listesinde en sonda yer almaktadır. Her ne kadar eski yıllarda kullanılan kömür hazneli ve ağır gövdeli modellerin yerini buhar jeneratörlü, kendi iç haznesini temizleyebilen ve kumaşları tanıyan birçok programlı cihazlara sahip olsanız da bu zorluk ortadan kalkmamaktadır.
Gelişmiş cihazlar sadece ütü süresini azaltmakta ve etkinliği arttırmaktadır. Bir de kullanıma ek olarak talihsiz kazalar sonucunda ütü tabanında oluşan yanıklar bu duruma tuz biber olmaktadır.
Ütünün zevkli bir hobi haline getirilemeyeceği aşikâr fakat en azından yanan ütü tabanlarının kolay bir şekilde nasıl temizlenebileceğini bilmek, keyfinizi yerine getirebilir. Ütü tabanına yanarak yapışmış olan kumaş ya da kireç gibi maddeler, ütünün gücünü düşürmenin yanında ütülenen diğer kıyafetlerinde lekelenmesine neden olarak daha başka sorunlara yol açabilirler.
Böyle istenmeyen durumların olmaması içinse yanık olan ütünün dikkatle ve incelikle temizlenmesi gerekir.
Yanan ütü tabanı için pratik yollar
Temizlik için ilk olarak ütüyü yüksek ayarda çalıştırarak ısınmasını sağlayıp tabanında bulunan kirin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Kir yumuşadıktan sonra ütünün tabanını bez veya havluya sürterek tabanındaki kirlerden kurtulabilirsiniz.
Zorlu yanıklarda ise saman kâğıt veya katlanmış gazete üzerine bir miktar sofra tuzu dökerek önceden ısıttığınız ütüyü tuzun üzerinde fişten çekilmiş halde gezdirerek temizleyebilirsiniz.
Temizlik işlemlerinde en çok tercih edilen doğal maddelerden biri karbonat ve beyaz sirke karışımıdır. Bu karışımı ütü tabanının temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu hazırladığınız beyaz sirke ve karbonat karışımını bir havlu veya bez üzerine dökülerek, sıcak ütünün bunun üzerinde gezdirilmesi gereklidir.
Ütü tabanının temizliğinde en etkili uygulamalardan biri hidrojen peroksit ve karbonat kullanımıdır. Bu iki malzemeyi birleştirmeniz sonrasında soğuk ütünüzün tabanına uygulayabilirsiniz. Kısa bir süre sonra yumuşak bir bezle temizleme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem ütü tabanındaki yanıklardan kolaylıkla kurtulmanızı sağlayacaktır.